Пшениця яра тверда

Державне підприємство «Дослідне господарство «Елітне» під урожай 2015 р. посіяло 61 га твердих і м’яких сортів ярої пшениці.

Зерно м’яких сортів ярої пшениці зазвичай використовують для приготування хлібобулочних виробів. Сорти твердої використовують для виготовлення круп, макаронів. Також за рахунок того, що м’які сорти коштують дешевше, ніж тверді, сорти м’якої ярої пшениці придбавають для підсівання озимини.
В господарстві м’яка яра пшениця представлена сортом Харківська-30 селекції Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН (м. Харків). Даний сорт занесений до Реєстру з 2003 року, але до теперішнього часу користується попитом серед сільгоспвиробників. Сорт ярої пшениці Харківська-30 – інтенсивного типу, придатний для вирощування в зонах Лісостепу, Степу України. Потенціал урожайності – до 60 ц/га. За хлібопекарськими властивостями – цінна пшениця.
Тверда яра пшениця представлена в ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» сортом Спадщина селекції Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН (м. Харків). Даний сорт посухостійкий, придатний для вирощування в зонах Степу, Лісостепу, Полісся. Має високий потенціал продуктивності та екологічну пластичність. Потенційна врожайність – до 60 ц/га. Сорт Спадщина характеризується добрими макаронними якостями.
В 2010 році сорт ярої пшениці твердої Спадщина селекції Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН (м. Харків) визнаний національним стандартом.
Технологія вирощування м’якої та твердої ярої пшениці загальноприйнятна. З особливостей треба відмітити, що посіви м’якої ярої пшениці слід обробити фунгіцидом в період вегетації. Для сортів м’якої ярої пшениці достатньо однієї обробки. Посіви твердої ярої пшениці фунгіцидом слід оброблювати 2 рази: в період вегетації та у фазу викиду колосу. Господарство використовує фунгіцид «Альто Супер» виробник Сингента. Норма витрат 0,5 л/га.

Номер телефону або E-mail

Ваш запит надіслан. Наш менеджер зв'яжеться з вами.